Osnovna Škola Sonja Marinkovic

Sonja Marinkovic

Osnovna Škola Sonja Marinkovic

08/04/2020 Od sada je dostupna biblioteka

Draga deco,
    Verujem da ste svi dobro, da pazite na sebe i svoje najbliže i da ste bezbedni u svojim domovima. Imate sada priliku da se bavite onim za šta do sada niste imali vremena, da još bolje naučite sve što vas interesuje (i ne interesuje baš toliko), da se igrate, i preko interneta razgovarate sa svojim drugarima.
    S obzirom na okolnosti, jasno vam je da knjige koje ste iznajmili iz školske biblioteke, do daljnjeg ostaju u vašim rukama, i da druge niste u mogućnosti da uzmete. Stoga vas ovde upućujemo na nekoliko korisnih linkova koji vam mogu pokazati put ka željenim knjigama, bilo da su vam obavezna lektira ili hrana za vaše čitalačke apetite.
    Ostajte dobri, vredni i nasmejani, do našeg sledećeg susreta za pultom.
Bibliotekarke,
Dragana i Tijana

Priča o Sonji Marinković

19.5.2020.

Dragi učenici,
 
  Naša škola, dama u najlepšim godinama, ovog 3. juna proslavlja 60. rođendan!
Iako, na žalost, ne možemo lično da joj čestitamo, priredićemo joj proslavu "na daljinu" i na ovom sajtu objavićemo produkte koje vi ovih nedelja sa svojim učitelji(ca)ma i nastavnicima pripremate. 
  Knjiga koju vam ovde nudimo govori o životu Sonje Marinković, te verujemo da će vam pomoći da istražite život ove heroine čije ime sa ponosom nosi naša škola. Takođe, može vas inspirisati da uspešno i temeljno uradite zadatak na ovu temu. 
  Želimo vam da uživate u poslu koji vam nudi saznanja o vašem neposrednom okruženju.
 
Vaše bibliotekarke

7.5.2020.

 Nakon lutanja po magičnim hodnicima Hogvortsa, pažnju vam mogu privući tekstovi o dva najpoznatija predstavnika naše romantičarske poezije:

 
 
     A ako vas zanima kako čitanjem možete pronaći utočište u banalnostima svakodnevnog života, spasiti se od ograničenja savremene tehnologije i kreirati svet prema merilima svojih čula, odgledajte sledeći film.
 

27.4.2020.

Draga deco, nakon što završite sa obavezama vezanim za učenje i domaće zadatke, na sledećem linku možete istražiti tajnovite odaje i zagonetne hodnike Hogvortsa. Želimo vam ugodan boravak u svetu čarobnjaštva.

https://www.wizardingworld.com/collections/harry-potter-at-home?fbclid=IwAR3_RXowanwjZbiw5NCzT9Vi1Y13AD1mxnMFy-Jj5MdLhS0m2l2E5vzLX5M

23.4.2020.

Počastimo se na današnji dan nekom lepom knjigom, u čast velikana svetske književnosti. 

https://bibliotekapvb.wordpress.com/2020/04/23

17.4.2020

 Dragi naši učenici, budući da je osnova svake vere ljubav, mi vam želimo da uskršnje praznike provedete ispunjeni tim osećanjem. Priču o čudesnom uskrsnuću Hristovom već ste slušali na časovima veronauke, a kako se sećanje na taj događaj održalo u našoj tradiciji, kojim običajima se ono čuvalo od zaborava, saznajte čitajući sledeće tekstove. Srećan Uskrs i uskršnji praznici!

https://kishad.wordpress.com/2012/04/04/uskrsnje-jaje-jaje-kao-deo-srpskih-zrtvenih-obicaja-2/?fbclid=IwAR1Jp7ft7DDTC9SEbnAQed6-b71D2ANokBtapzI59BawOGLl5k8VW93fhuY

https://www.youtube.com/watch?v=V1UWOs-dZ7Q&list=RDV1UWOs-dZ7Q&start_radio=1

Mit i religija u Srba

15.4.2020.

Draga deco, evo još jednog puteljka kojim možete stići do željene obavezne ili neobavezne lektire.

https://bibliotekapvb.wordpress.com

8.4.2020.

Nadamo se da prolećno sunce uprkos vanrednoj situaciji pozitivno utiče na raspoloženje naših učenika, a kao dodatni podstrek za dobro raspoloženje preporučujemo vam odlomak iz "Beležaka jedne Ane", Moma Kapora:

 
Ukoliko vas više zanimaju dela likovne umetnosti, nastala pod specifičnim okolnostima, informacije o tome možete naći ovde:

https://pulse.rs/najveca-umetnicka-dela-nastala-u-vreme-epidemija/

3.4.2020.

Ovaj put smo rešili da mlađim čitaocima ponudimo nešto od klasika književnosti za decu nadajući se da će kvalitetno provesti vreme čitajući bajke Oskara Vajlda ili istorijske priče u zbirci "Knjiga za Marka" Svetlane Velmar - Janković.

 
 
 
 

1.4.2020.

U pauzama između učenja i praćenja nastave na daljinu možete pogledati sjajne virtuelne izložbe šezdeset poznatih svetskih muzeja, kao i prezentaciju Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Iskoristite vreme provedeno kod kuće da uz pomoć vašeg računara otvorite riznicu najpoznatijih umetničkih dela.

 
 

 https://jdp.futuring.rs/sr#foaje-2

30.3.2020.

Dragi naši,

        Ovih dana vaše bibliotekarke istražuju literaturu koja bi vam bila zanimljiva u nastupajućem periodu. U prilogu vam izlažemo nekoliko tekstova u nadi da će na svakog od vas bar jedan od tih tekstova ostaviti prijatan utisak. Uživajte!

 
 
 
 
 

 https://bibliotekapvb.wordpress.com/2017/10/20/%D1%98%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D1%9B%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE-%D1%9B%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%9B/?fbclid=IwAR1Co5XkPipFzmvmNKKpMjZPunv8PvlQT4aUE1YPdrsBhxG_o88BvOkbBmM

26.3.2020.

Verujemo da uprkos vanrednoj situaciji svojim školskim obavezama pristupate i dalje odgovorno, i da se, kada je reč o školskoj lektiri, na vreme posvećujete čitanju odgovarajućih dela. Stoga vam predstavljamo neke od sajtova na kojima je školska lektira dostupna:

 
 
 

https://pretraziva.rs/pretraga?fbclid=IwAR2afg8AL4oVZ5aE5t3yZJARBmHh3--aeycQcN897s_CLN7qPjx2QpJTsL0  

YouTube
Korak po korak
Obrazovanje za sve
Blog button